Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Förbundsmötets första dag avklarad

Idag, lördagen den 15 mars klockan 16:00, inleddes svensk orienterings förbundsmöte i Nacka söder om Stockholm.

Publicerad 2014-03-16 08:03 (Uppdaterad 2014-03-16 20:25)

 1 kommentarer

Mötet inleddes som vanligt med bland annat val av ordförande för mötet, verksamhetsberättelsen och att förbundsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Anette Önerud är OL Alternativets representant, men även Mikael Andersson (Östergötland), Erik Forsberg (observatör), Emanuel Winblad (SOFTs valberedning) samt Niklas Wrane (SOFT-kansliet) fanns på plats. 

Förhöjd anmälningsavgift 1 januari 2015
Den största och mest diskuterade frågan blev som väntat styrelsens förslag om höjd anmälningsavgift och höjd SOFT-avgift. Många distrikt höll med styrelsen om att anmälningsavgiften behövde höjas, men ställde sig frågande till ifall man skulle ta bort den undre gränsen. Man ansåg att risken var stor att anmälningsavgiften pressades upp mot maxavgiften ifall den var den enda referenspunkten medan det, om det finns ett spann, är lättare att lägga sig närmre den undre gränsen än den övre. Här var det en hel drös distrikt som yrkade för att man utöver styrelsens förslag skulle lägga till en undre gräns på anmälningsavgiften så att de nya avgifterna skulle bli följande:

- Ungdom: 60-75 kr
- Vuxen: 100-130 kr
- Elit: 150-180 kr
 
Yrkandet bifölls av förbundsmötet och kommer att gälla från och med 1 januari 2015.

Det var också en del distrikt som hade synpunkter på närtävlingarnas anmälningsavgifter. Det yrkades både för att man skulle höja anmälningsavgiften på närtävlingar och att man helt skulle ta bort regel 7.1.3 (läs mer) och alltså helt släppa anmälningsavgiften på närtävlingar fri. Styrelsen uttalade sig här och ansåg att yrkandet om att ta bort regel 7.1.3 skulle avslås eftersom man inte hunnit tänka igenom vad det skulle få för konsekvenser. Båda yrkandena avslogs av förbundsmötet och anmälningsavgifterna för närtävlingar förblir oförändrade. 

Även OL Alternativet yttrade sina åsikter i frågan. Anette Önerud och OL Alternativet tror inte att höjningen av anmälningsavgiften kommer att gynna orienteringen i längden. Intäkterna för arrangemang kommer att öka men utgifterna i anmälningsavgifter för klubbarna kommer också öka precis. Detta kommer att leda till en omfördelning av tillgångar från de klubbar med stor aktivitet och mycket verksamhet till de klubbar som arrangerar mycket. Anette och OL Alternativet tror inte att det är en omfördelning av resurser som i längden gynnar orienteringssporten. Därför yrkade man för att höja SOFT-avgiften enligt styrelsens förslag (läs mer) och låta den höjningen slå igenom i anmälningsavgiften, men att ingen ytterligare höjning skulle ske. Göteborgs OF stod bakom yrkandet, men det avslogs av förbundsmötet. 

Distriktens vara eller icke vara
En annan fråga som diskuterades flitigt var ifall man skulle ändra i stadgarna så att det står att det "Inom varje SOFT-distrikt får finnas ett OF, som är organ för Svenska 
Orienteringsförbundets regionala verksamhet." istället för "Inom varje SOFT-distrikt skall finnas ett OF, som är organ för Svenska Orienteringsförbundets regionala verksamhet."

Skillnaden är alltså att styrelsen föreslår att varje SOFT-distrikt skulle ha möjlighet att ha ett eget OF istället för att de är tvungna att ha ett. Detta yrkade bland annat Smålands OF avslag på med motiveringen att det inte finns något material på vad ändringen skulle få för konsekvenser. Smålands OF ansåg att detta öppnade möjligheten att vissa distrikt skulle lägga ner sitt OF och att SOFT då skulle vara tvungna att ta på sig de uppgifter som ska skötas på lokal nivå i varje distrikts OF. Förbundsmötet biföll Smålands OFs yrkan så formuleringen skall kvarstår. 


Sprintstafett införs i RF:s SM-vecka 2015
Det beslutades också att enligt styrelsens förslag införa disciplinen sprintstafett på SM (läs mer). Disciplinen kommer alltså att införas enligt IOFs utformning, men med möjlighet att anpassa den utefter svenska förhållanden. Till exempel skulle punkten att första och sista sträckan alltid måste vara damsträckor kunna tas bort eftersom den är väldigt kontraproduktivt i kampen för jämställdhet. En annan fråga är antalet lag där det på VM finns med ett relativt litet antal nationer, medan det på ett SM troligen skulle finnas långt fler deltagande klubbar.

Valberedningens styrelsekandidater
Dagen avslutades med att valberedningen fick presentera sitt styrelseförslag där bland annat OL Alternativets Mikael Andersson finns med (läs mer).

Många har uttryckt missnöje över att Eje Andersson inte är med i det nya styrelseförslaget. Eje blev istället nominerad till styrelsen av Norrbottens OF under mötet. Eje har under många år - och på ett väldigt framgångsrikt sätt - arbetat med markfrågor på SOFT. Imorgon kommer det att röstas fram vilka åtta av de numera nio kandidaterna, som kommer få förbundsmötets förtroende. 

Imorgon börjar också motionsbehandlingen med bland annat OL Alternativets motion om nya SM-regler (läs mer) och den ständigt återkommande frågan ifall Veteran-RM byta namn till Veteran-SM och därmed få SM-status (läs mer). 

Mötets program och alla motioner finns att läsa här.

Erik Forsberg

forsberik@gmail.com

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

bryr sig 2014-03-16 09:25 #1
TACK!!
För sammanfattningen.

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng