Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Nattorientering när den är som bäst?

Finsk seger i årets 10MILA-kavle

Så var årets 10MILA-kavle över för denna gången. Helt smärtfritt var det dock inte. Blod svett och tårar blandades med utmattade löpare och bommar. Alternativets tippare fick även här två av fem rätt.

Publicerad 2013-05-05 09:27 (Uppdaterad 2013-05-05 09:27)

 1 kommentarer

10MILA-kavlen började med att många av de tippade topplagen drog iväg och gjorde en stor bok. Halden var hela 5 minuter in efter sträcksegrare Vegard brun Saga från NTNUI och den klunga på ytterligare 20 lag som var med in. Kristiansand OK som tippades högt på resultatet hade ingen bra dag på jobbet och var inne över 17 minuter efter.

 

NTNUI var först in även på andra sträckan, sekunden före MS Parma. Minuten efter växlar IFK Lidingö och efter ytterligare 2 minuter kommer en stor klunga på 20 lag med bland andra Kalevan rasti, Halden, IKHP, Linné och OK Denseln.

 

Stora delar av den klunga som tidigare varit tre minuter efter plockade in på täten och det var Lauri Sild, Hiidenkiertäjät(fd Delta), som växlade ut först, tätt följt av IFK Göteborg.  Ravinens Gustav Bergman höll på att göra ett topplopp och plockade flera minuter på täten. Men efter en bom var de inhämtade minuterna åter borta.

Fjärde sträckan, den klassiska långa natten blev, trots att den var rak väldigt utslgsgivande. Martin Vister, Järla, skickade ut Olle Boström på långa natten tre minuter före Natt-SM vinnaren Kratov, Orion. Kratov plockade in försprånget och ledde klungan på 11 man in i mål. Därefter blev det ett glapp på 17(!) minuter till nästkommande lag.

 

Vid växling på femtesträckan såg 10MILA-kavlen ut som den gjort så många gånger förr, Halden var åter i tät och tänkte så stanna. De senaste 17 åren har Halden bara varit sämre än trea EN gång! Mattias Karlsson gjorde ett topplopp och var två minuter före NTNUI och Kalevan Rasti. OK Denseln plockade upp till en fjärde plats med IFK Göteborg och Södertälje-Nykvarn efter sig.

 

Emil Wingstedt förvaltade utgången väl på sjätte och ökade på ledningen ner till Kalevan rasti och IFK Göteborg. Sträcka 7-9 såg likadana ut och tiden ner till bakomvarande lag ökade något för varje sträcka. Det kunde ha blivit lite spännande då IFKs Gonon bommade och öppnade upp för en fight om tredjeplatsen. Det fanns dock fler som bommade och det blev egentligen aldrig någon spänning.

 

Det var först på sista sträckan det blev spännande på allvar då Marcus Millegård skickade ut Olav Lundanes tre minuter före Kalevan Rastis Thierry Gueorgiou. Thierry halverade tiden fram till 6 km på den 15 km långa banan. Olav, som i vinter haft problem med sjukdomar, fick fria tyglar på sista sträckan. Dock småbommade Lundanes på flera kontroller och hade inte samma fart i benen som han tidigare haft. Thierry kunde relativt lätt ta sig förbi norrmannen som inte orkade följa.

Kalevan Rasti tog sig åter upp högst upp på pallen och avståndet ner till tvåan Halden blev till sist nästan tre minuter. I Kalevans lag sprang Kiril Novikov, Antti Nurmonen, Simo-Pekka Fincke, Jere Pajonen, Jarkko Houvila, Hannu Airla, Fabian Hertner, Philippe Adamski, Jan Prochazka och Thierry Guerorgiou.

Trea och årets bästa svenska lag blev klart IFK Göteborg, med Eskil Kinneberg på sista sträckan. Erik Liljequist höll fjärdeplatsen för hans SNO och den återuppstådda klubben Hiidenkiertäjät slutade femma.

 

Linnea Kjell

lejakjell@gmail.com

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Nattlöpare 2013-05-06 07:45 #1
Ett mycket bra arrangemang med bra arena, bra TV/speaker-produktion och inte minst bra banläggning med rejäla gafflingar! Också lite tur med vädret. Bästa 10-mila någonsin!

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng