Jansson och Lind vann lurigt Medel-SM

Framför allt inledningen på årets SM i medeldistans i södra Gästrikland ställde till det för många, så även för seniorsegrarna Helena Jansson och William Lind.

Publicerad 2012-09-22 17:43 (Uppdaterad 2012-09-23 20:15)

1 kommentarer

Nu är det inget undantag med luriga SM-medeldistanser, men den här gången var det extremt plottrigt i finalbanornas inledande del, samtidigt som det också var tätare skog mellan de detaljrika höjdpartierna. Till råga på allt var det inget vidare väder.

D21
Även årets segrarinna, Helena Jansson, Leksands OK, hade problem.
- Jag gjorde ett stort misstag tidigt. Det var en rejäl sväng. Efter det fick jag säga åt mig själv att verkligen kämpa och vara mer noggrann, säger Helena Jansson vid segerintervjun efter målgång.

Vid första radion efter cirka 8 minuters löpning låg Helena inte bättre än nia, hela 52 sekunder bakom där ledande Annika Billstam, OK Linné. Annika gjorde sedan en del misstag till radio 2 och det började bli riktigt spännande eftersom det där endast skilde 6 sekunder mellan dem. Mot mål kopplade sedan Helena ett grepp och det blev aldrig riktigt spännande. Vid varvningen strax före mål var Annika över halvminuten efter och i mål skilde det 27 sekunder.

Det här blev en skön revansch för Helena Jansson, som avstod långdistansen pga att hon kände att det blivit för mycket tävlande mot slutet.

Trea slutade, kanske lite överraskande, litauiska förstaårssenioren från Södertälje Nykvarn, Ausrine Kutkaite, som sprang stabilt hela loppet och slutade 1.37 efter Jansson. Ausrine hade ett mycket bra Junior-VM i Polen 2011 där hon var bland de 10 första på alla distanser.

Fyra blev Maria Magnusson, Sävedalen och femma Lina Bäckström, Linné.

H21
Även inledningen av herrarnas bana skapade problem. Favoriten Peter Öberg, Hällan, som vann sitt kvalheat med två minuter, bommade rejält och grusade sina segerchanser. Även segraren William Lind, Malung, hade problem. Bland annat gjorde han en krok på den fjärde kontrollen, en sluttningskontroll, och vid första radion var han inte bättre än 14:e man, hela 1.07 efter där ledande Gustav Bergman, Ravinen. Men sedan ryckte William upp sig och vid varvningen var han i ledning.

Gustav fick en perfekt inledning, men gjorde sedan en del misstag. Vid andra radion hade han tappat hela avståndet till William, men låg fortfarande sekunder före. Till varvninen hade han tappat ytterligare och var inte bättre än sexa. Upp till medalj hade han här bara 7 sekunder, men Gustav nöjde sig inte med det. Han sprang som en gnu efter varvningen och spurtade in alla de 28 sekunder han var bakom Erik Rost, Malung. De både slutade delade tvåor i mål, 26 sekunder efter Lind. Rost hade för övrigt gjort ett mycket stabilt lopp hela vägen.

Fyra slutade Oleksandr Kratov, Orion och femma Johan Runesson, Göteborg-Majorna.

Juniorerna
De fyra juniorklasserna vanns av Tove Alexandersson, Stora Tuna (D20), Marius Thrane Ødum, IFK Göteborg (H20), Frida Sandberg, Säterbygden (D18) samt Emil Granqvist, Ravinen (H18).