Visa inloggningsformulär
Artiklar  

MapandCoach, stora visioner att nå fram till

Det har varit mycket snack om MapandCoach som har funnits bland oss i några år nu men gör sin stora satsning att verkligen få orienterarna att använda det fullt ut i vår. MapandCoach har höga visioner men har än inte fått med sig orienterarna på samma sätt som Runoway fick.

Publicerad 2012-02-03 20:43 (Uppdaterad 2012-02-06 19:56)

 10 kommentarer

En intervju med grundaren Bengt och hans tankar

Varför valde du att köpa Runoway?
Vi lämnade det första test- och utvecklingsstadiet våren/sommaren 2008 och kom överens med O-Ringen arrangören om att köra ett test på O-Ringen i Sälen 2008. I samband med det tipsade IT-chefen för O-Ringen Christer Norman om att jag borde kontakta Ulf Bergqvist – vilket jag gjorde. Ulf hade då börjat ett nytt jobb på Sogeti i Gävle och delade med sig av sin erfarenhet. Han meddelade också att han inte hade någon tid över att hjälpa till mera aktivt. Då såddes det första fröet. Ulf var inte intresserad av att till så låg ersättning driva vidare och utveckla sin tjänst. Vi insåg också att svensk orientering inte på sikt kunde ha flera liknande tjänster. Då skulle ingen tjänst kunna bli något annat än ett hobbyprojekt. Vi hade högre ambitioner.
Vi hade dessutom olika utgångspunkt. Runoway version 1.0 utvecklades för att rita in vägval. MapandCoach v 1.0 utvecklades för att ladda upp GPS-spår. Eftersom tjänsterna dessutom baserades på helt olika plattform kom vi fram till att om vi skulle utveckla något som skulle står sig i framtiden skulle vi välja en GIS-plattform som utvecklingsplattform.
Så den tekniska frågan var ganska enkel att lösa med den kompetens och erfarenhet vi hade gemensamt. Affärsmodellen var däremot lite knepigare. Vi hade klart för oss då att en modern tjänst som skulle kunna användas som plattform för vidareutveckling många år framåt och anpassas till nya GNSS-plattformar som GLONASS, Compass och Galileo och till 4G och WiFi skulle bli dyr att utveckla. Vi insåg också att skulle kunderna (orienterarna) kräva 24/7 tillgänglighet och prestanda så skulle det heller inte kunna bli gratis. Om inte användarna på något sätt betalade tjänsten så skulle antingen SOFT (indirekt orienterarna själva) behöva göra det eller så skulle tjänsten behöva reklamfinansieras. Det senare skulle kanske kunna fungera med endast om majoriteten av Sveriges orienterare använde tjänsten. I annat fall skulle det inte finnas något intresse bland annonsörerna.

Många är rädda för att det kommer börja kosta pengar, så då kommer frågan, kommer det kosta att ladda upp sitt spår efter en tävling?
Utifrån resonemangen under Punkt 1 så kommer tjänsten initialt inte att kosta. Min tanke är att vilken affärsmodell som kommer att gälla i framtiden tas fram i samråd med orienterarna själva.

Vad är det du tycker gör MapandCoach bättre än Runoway?
Jämför man tjänsterna rakt av – dvs jämför den funktionalitet som finns i Runoway med motsvarande i MapandCoach – vinner Runoway på ett enklare användargränssnitt. Vi tycker inte det sättet att jämföra är relevant eftersom det har gått tio år sedan Runoway utvecklades och den är i slutet på sin livscykel. Det har hänt för mycket i omvärlden för att det skall vara värt arbetet/timmarna och kostnaderna för att från en omoderna plattform vidareutveckla Runoway. Det var också det som ledde till att Ulf Bergqvist och jag gemensamt kom fram till att lägga ner Runoway. Ja – eller vi kanske hade drivit den gamla Runoway vidare om SOFT fortsatt betala för detta.
MapandCoach har även en massa funktioner som inte finns i Runoway som t ex utskrift av kartor. Det har funnits på O-Ringen sedan Eksjö 2009 och har varit ett mycket uppskattad tjänst. Där har det heller inte varit något problem med betalningsviljan. Den tjänsten har hela tiden kostat och det har inte varit något som helst hinder till att få orienterarna att använda tjänsten. Det som varit hindret på O-Ringen har varit antalet datorer för uppladdning och internetuppkopplingen. Under alla år har MapandCoach monter fungerat lite som ett internetcafé också vilket gjort belastningen än högre. Under 2011 i Söderhamn så släppte vi det fritt till alla norska ungdomar eftersom O-Ringen krockade med Utöya-massakern.


Vad ska du göra för att få alla arrangörer ladda upp sina tävlingar i vår?
Gå ut med ett erbjudande till alla arrangörer att skicka in sina kartor, ban- och kontrollfiler i god tid före tävlingen och georefererat i SWEREF99 TM eller RT 90. Ingen kostnad kommer initialt att tas ut för detta. Om vissa arrangörer ändå kommer att välja att inte lägga upp sina tävlingar på webben då är det upp till dom. Vi kommer dessutom initialt att hjälpa klubbarna att georeferera sina kartor genom att antingen göra det åt dom eller ta fram instruktioner sån att dom kan göra det själva. För kartor som är så dåligt georefererade att det behövs ”rubbersheeting” kommer vi att göra detta mot betalning.


Det går idag inte ladda upp tävling på enkelt sätt, kommer det ändras i vår?
Det kommer att blir möjligt men det kommer att kräva att kartan, ban- och kontrollfiler är georefererade.


Har du koll på några konkurrenter som även kommer försöka få arrangörerna att ladda upp tävlingarna på sin sida?
Vi kommer att gå ut till ALLA klubbar innan vårsäsongen. Är det klubbar som kommer att välja andra lösningar så är det upp till dom.


Övriga saker som är intressant att veta om?
Vi har integrerat realtidstracking i tjänsten vilket vi erbjuder alla arrangörer att köra på sina tävlingar i år. Vi kommer därigenom även ha stöd för dem som vill använda egna trackers eftersom varje enhet som kommunicerar via GSM/GPRS har ett unikt sk IMEI-nummer. Det betyder att om någon vill använda sin Iphone, Android som GPS-tracker så kommer det att går bra. Orienteering Association of China är intresserade av en kinesisk version av MapandCoach och även av samarbete när det gäller realtidstracking enheter. Ett samarbete som redan börjat. Jag har sedan 2010 besökt Kina tre gånger angående detta.


Min analys

MapandCoach har haft fokus på att hitta en ekonomisk hållbarhet och då kanske inte utvecklas så som orienterarna önskat. Bengt har dock lyssnat en hel del på orienterarna och implementerat flera saker som efterfrågats och till O-Ringen 2011 så hade återupspelningen fått ett otroligt lyft. Tack vare att MapandCoach satsar på att få en ekonomisk hållbarhet redan från början så är sannolikheten att tjänsten lever vidare och utvecklas betydligt större. Nackdelen är att om det inte kommer in pengar är det stor risk att tjänsten försvinner redan innan den är igång.


Går man in på tjänsten så möts man av en sida som man måste logga in på, vilket kan skrämma vissa men jag rekommenderar att ni regestera er och logga in. Väl inne hittar man tävlingar listade som man kan välja och det är relativt lätt att trycka på personerna man vill återuppspela. Det finns dock en del användarvänlighetssaker som kan göras här men mycket är även en vanesak.


Att ladda upp sin GPS-spår är enklet både för träning och tävling, det som är lite svårt att hänga med på är att det är två olika ställen som detta görs på. När man laddat upp en tävling hamnar det även under träning och klickar man på den kommer man in och kan bara spela upp sin rutt, vilket känns lite konstigt. Man hade gärna kommit in i tävlingsvyn. Detta är dock personliga åsikter, men om flera tycker lika så kan det säkert bli en förbättring.


För uppladdning av tävlingar och träningar finns ett dolt verktyg som man kan få tillgång till om man kontaktar Bengt. De erbjuder även att hjälpa till att lägga in tävlingarna och enda nackdelen är att kartorna måste vara georefererade. Är det en ny karta och kartritaren använt sig av grundmaterialet utan att förstört det så bör den dock vara det. Det går även att georeferera i efterhand vilket inte tar jättelång tid. Fördelen med att kartorna är georefererade är att de bara behövs läggas in en gång och så kan man använda dem dels när man analyserar tävlingsloppet men även träningar som går i samma område.


Tjänsten faller på brister i användagränsnittet och att utvecklingen beror på ekonomisk tillgång så går det lite för långsamt i ett skede då många synpunkter finns. Det finns många bra dolda funktioner tex kan man välja ett par tre löpare och återuppspela en specifik sträcka där man själv väljer start och mål, den är dock väldigt svår att hitta och tror inte många fler än jag som gjort det viket är ett bevis på bristande gränsnitt.


Tjänsten har idag ett stort utbud av funktioner och är ganska utbyggt, men saknar en del. Får MapandCoach i ordning på ekonomin och uppdaterar användarvänligheten så har tjänsten bra potential!


Vill ni ha mer information eller få in era kartor i tjänsten kan ni kontakta Bengt på 070-676 31 71 eller info@mapandcoach.se.

Mikael Andersson

mikael@mickesweb.se

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

OdenXT 2012-07-05 23:12 #10
J>> Finns redan, OPath: http://opath.se/
J 2012-07-01 11:47 #9
RunOway som open source är ju klockrent. Annars borde ju nån driven programmerare/orienterare kunna skapa ett motsvarande projekt. MapandCoach är ju fortfarande mycket sämre än RunOway, så ett alternativ behövs verkligen...
Ante 2012-02-09 20:11 #8
Även vi utan GPS-klockor vill kunna lägga in och jämföra våra rutter. Jag gjorde i höstas åtskilliga försök att göra det utan att lyckas. På runoway var det hur lätt som helst. Dom flesta som ritade in på runoway gjorde det manuellt.
Micke 2012-02-09 13:42 #7
Ja, är man en duktig programmerare och vill driva det som ett open source projekt är det bättre att skriva om en bra grund med ny teknik för att få med en bredare bar utvecklare och få en snabbare utveckling. Dock så är det ju lite utanför artikeln.

Tycker också att mapandcoach har bra idéer men tycker som Eliasson, att de har jobbat lite för lång tid för att ha ’potential’. Men de får till våren på sig, om inte merparten av arrangörer och klubbar väljer deras system så kommer det få otroligt svårt att slå sig in på orienteringsmarknaden.
Bumbi... 2012-02-09 12:39 #6
L: Det känns dumt att jobba vidare i ett så gammalt system. Förmodligen så behöver man bygga om det från grunden för att få till en bra plattform som kan hålla längre.
L 2012-02-09 10:14 #5
Varför inte lägga ut RunOway som open source? Linux t ex är ju i grunden ett hobbyprojekt...
fastcea 2012-02-09 06:38 #4
Jeppe>> nej jag är inte han, varför skulle han göra positiv respons i en artikel som handlar om han och mapandcoach?
Har du följt alla mina trådar här på orienterare/alternativet så föstår du att jag är inte han;-) dessutom använder han sitt eget namn som alias!
Tydligen får man inte vara frälst i mapandcoach utan att bli misstänkt att vara han!
jeppe 2012-02-08 19:33 #3
fastcea=bengt?
x 2012-02-07 10:25 #2
d.o.a.
Fastcea 2012-02-06 21:46 #1
Intressant läsning, jag tycker att mapandcoach går i rätt riktigt, även solen har sina fläckar och jag tror att man kan bygga bort detta inom en snar framtid :-) Jag ska driva att min klubb ska använda mapandcoach

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng