Visa inloggningsformulär
Artiklar  

Alternativet introducerar Öppen kartlicens

OL Alternativet har ritat en karta utan grundmaterial, och vill nu prova att släppa kartan med öppen kartlicens, ungefär som Linux och Open Source-program. Tanken är att alla kan använda kartan eftersom ingen skulle vara villig att betala för den. Licensen passar inte alla kartor, men möjligheter öppnas för att släppa gamla eller nyritade kartor fria.

Publicerad 2009-07-03 22:44  

 17 kommentarer

Det är alltså fritt fram för vem som helst att använda kartan, bara man alltid sänder med nedanstående rättigheter till den som man distribuerar kartan till. Man kan exempelvis rita vidare på kartan, förutsatt att man låter alla andra ta del av det man ritat, med samma rättigheter.

Man kan också arrangera tävlingar på kartan, om man låter alla deltagare också få rättigheterna till kartan. Dock måste någon kunnig kontrollera så att ev ändringar/tillägg som gjorts (om man nu väljer att använda dessa) är korrekta. Man kan till och med sälja produkter som har kartan som bas, samma sak med rättigheterna.

Förhoppning om att detta ger oss nya spännande kartor och att vi släpper kartan fri! För det finns idag lika som med vanlig filkopiering små möjligheter att "skydda" sin karta. Att kopiera den på papper är lätt, men att göra det digitalt är lätt det med, och det är inte ens omöjligt att enkelt digitialisera en papperskarta som man så önskar.

Frågan om finansiering kvarstår självklart... Väldigt få kartor är idag lönsamma att sälja till allmänheten. Ett exempel är Delsjökartan i Göteborg, men de allra flesta ger ingen större intäkt för klubbarna. Att sälja naturpass räknas nog inte, för då ges ett mervärde förutom själva kartan. Så marknaden för en ren karta är oftast väldigt begränsad som det ser ut idag. Många kommuner ger idag bidrag till kartritning. Om man ritar en karta med kommunens pengar så har man täckt kartritarens utlägg till stor del. Att ge bort kartan gratis ger inget större inkomstbortfall, däremot kan det locka fler i skogen (på sikt fler orienterare) och andra kan komma att vilja hjälpa till med att hålla kartan aktuell. Man skulle kunna argumentera för att en karta är en allmän idrottsanläggning och att kommunen därför skall finansiera kartan.

Testa gärna att rita en öppen karta på ett område som ingen klubb hävdar är sitt (minst fem år efter senaste ritning är det "formellt" fritt fram, men fråga alltid så ingen blir arg!) Formerna för hur man publicerar sin karta kvarstår att lösa, kanske finns det någon där ute som vill hjälpa oss på Alternativet att lösa det? Och hur många hobbyprojekt kommer att hitta fram i ljuset nu?



Det behövs en portal på nätet och att man enas om kartfilsformat... kanske är OCAD 6 en variant, eftersom det är ett gratisprogram idag. En annan möjlighet är det som David Svantesson börjat med, en webbaserad variant av Openstreetmap, anpassad för orienteringskartor med dess karttecken. David anser att den öppna kartlicensen borde kompletteras med en ideell upphovsrätt.

David har arbetat fram "COMO" http://como.oxtract.se vilket inte är ett program utan ett dataformat för kartdata och program för att kunna redigera, rendera och spara datan i en databas via ett API. Det använder samma program som OpenStreetMap.org men han har gjort anpassningar för att kunna använda det för orienteringskartor. Fördelarna med det är att det mesta redan var färdigt från början och det finns många som utvecklar programmen. Det är också i grunden gjort för samarbete, även om det funkar bra att använda själv också. Det går redan idag att göra orienteringskartor med hjälp av verktyget, men det är väl fortfarande i alpha-stadiet. Han tar tacksamt emot utvecklingshjälp för denna verksamhet.

Här är den första varianten av öppen kartlicens som används på kartan Harsprånget som användes vid Alternativets första tävling.

Öppen kartlicens

  • denna karta kan fritt användas av vem som helst, så länge tillämpliga bestämmelser och råd för arrangemang efterföljs.
  • alla skall gratis kunna komma åt kartan i dess urspungsformat
  • vem som helst får ändra kartan. Den ändrade kartan skall vara tillgänglig för alla, företrädesvis i kartans ursprungsformat.
  • kartan kan användas som grund för andra produkter, men då skall dessa rättigheter följa med även den produkten
  • kartan, eller produkter som använder kartan som hel eller delvis grund, får säljas. Dessa rättigheter skall följa med även försåld karta eller produkt.

    Kartfil (OCAD8) Harsprånget.
    Harsprånget OCAD8 v1.0.
    Harsprånget (pdf)

  • Reflektorn

    nyheter@orienterare.nu

     

     

    Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

     
     

    Kommentarer

    Zerbembasqwibo 2014-07-15 16:08 #17
    Här hittar ni filerna i deras nuvarande skick: http://www.o-resa.se/sidor/ofix.php
    PS 2009-09-16 21:09 #16
    Om det nu är meningen att flera personer ska rita på kartan så bör man väl först enas om vilken norm som gäller. På det område som nu är ritat så finns det väldigt många ytor som är extremt mycket mindre än de minimimått som anges i den internationella kartnormen. Vem kvalitetssäkrar?
    Ritar'n 2009-09-02 15:56 #15
    http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=3&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20x%3D%221676028%22%20y%3D%227425880%22%20i%3D%22images/map/counter/1.png%22%3E%3Ct%3EH%E4nn%E4%20j%E4r%20%E4%21%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E
    RVT 2009-08-25 11:33 #14
    Trevligt initiativ - men... Hur hittar vi dit?
    Kartkvalitet 2009-08-10 15:12 #13
    Nu är ju inte alla proffskartor perfekta, men blir en karta bra om vem som helst går in och justerar vad som helst när som helst.
    Geta 2009-08-06 13:52 #12
    Blir nostalgisk av Harspåren. På OK Jösses gamla kartor fanns alltid den signaturen med i marginalen.
    Hedis 2009-08-06 13:45 #11
    Jag fullkomligt älskar sådant här!
    Kartbanken är väll ett bra ställe att samla kartorna i och en länk
    till ocad filen där! ypperligt och lätt att få en översikt över
    kartorna.
    Kartritarn 2009-07-10 14:22 #10
    Tilläggas kan också att vid Harsprånget så är det bara en knapp tredjedel av det riktigt intressanta området som hittills ritats och de allra finaste bitarna återstår fortfarande. För den som råkar ha vägarna förbi finns det en del att sätta tänderna i alltså.
    Oskar 2009-07-10 13:23 #9
    Grymt att detta initiativ drar igång. Jag har länge tänkt svänga ihop en öppen licens för orienteringskartor. En karta som jag håller på med kommer släppas i öppen licens snart.
    David S 2009-07-07 08:30 #8
    rf>> Sett från upphovsrätten är det inget problem. Vill man få kartan SOFT-godkänd (för att kunna arrangera tävlingar), finns det dock en del regler, läs här:http://www.orientering.se/Arrangor/Karta/Planering-av-ny-karta/Bestammelser-for-orienteringskartor/

    Skulle man inte följa de fem åren skulle man bara kunna använda kartan för eget bruk. Det är väl lite onödigt också att rita över ett område som redan är karterat.
    rf 2009-07-06 23:35 #7
    Ett friskt grepp som förhoppningsvis kan genera några nya kartor.

    Jag inser att det vore att undergräva intresset för att framställa proffsritade kartor. Men jag undrar varför inte områden som redan är karterade skulle kunna nyritas med en öppen kartlisens? Så länge den fria kartan inte utgår från gamla kartan kan väl, i de flesta fall, ingen hävda ensamrätt på ett område?
    PS 2009-07-06 22:11 #6
    Eftersom "Allemansrätten" är en sedvänjerätt och vad jag vet inte finns reglerad i några lagar så lär väl allt vara tolkningar. Så länge man inte skadar markägarnas intressen så finns det väl inget problem men utan att kontakta dem så är det ju svårt att veta vilka intressen de har. Enskild träning är nog i och för sig väldigt svårt att stoppa annat än om jakt med kulvapen pågår och då ligger det väl i eget intresse :-)
    David S 2009-07-06 19:13 #5
    Jan >> Har sett det, kanske skulle kunna göra något med det. Många kommentarer var på rysska ;) Fast jag kommer nog lägga fokus på andra delar just nu.

    Bra idé, men...>> Varje arrangör ansvarar ju själva för markägarkontakter. Men även om man gör en öppen karta är det nog en bra idé att kontakta markägarna innan kartritningen, och som du skrev uppföra en lista.

    ...>> Allemansrätten är enskild men kan utövas i grupp, så klubbträningar borde kunna rymmas.
    Allemansrätten har knappast att göra med om man är en familj eller inte.
    ... 2009-07-06 18:35 #4
    Sportlov>> Då har du hört falska rykten!! Allemansrätten
    gäller endast "familj" och upp till ~5 personer!
    Sportlov 2009-07-06 18:32 #3
    Bra idé, men...>>Vad gäller i form av markägarkontakter? Har ryktesvägen hört att arrangemang med under 50pers (i regel klubbträningar) går under allemansrätten och är det fler så ska markägare kontaktas. Tror min klubb kontaktar jägare mfl även om vi bara är 5pers dock.
    Bra idé, men... 2009-07-06 18:22 #2
    ...hur har ni tänkt er det med markägarkontakter? Det finns ju i och för sig inget som hindrar att man ritar men finns det inte en risk att andra tror att det är fritt fram att använda kartan sedan. Kanske borde det i så fall till varje karta finnas en beskrivning om vilka kontakter och överenskommelser som har gjorts och som också kan kompletteras allteftersom.
    Jan 2009-07-04 00:49 #1
    Ved å bruke et open-source program som konverterer fra OCAD til Polish format (.mp) - http://sourceforge.net/projects/ocad2mp/ - har jeg laget en overbygning som oversetter OCAD-filer direkte til Garmin-kart (.img) til bruk på f.eks. Garmin GPSMapper60 eller Garmin Oregon 300. Jeg vil tro at deler av den samme koden bør kunne brukes for å få til en oversetting til OpenStreetMap (.osm) format. En (relativt) automatisk import av OCAD-filer til OpenStreetMap bør vel på plass for å få COMO i bruk...

    Senaste artiklarna

    Måndag 30/8
    Onsdag 3/2
    Tisdag 29/12
    Lördag 26/12
    Onsdag 23/12
    Söndag 20/12
    Torsdag 17/12
    Måndag 14/12
    Fredag 11/12
    Torsdag 27/2
    Måndag 27/1
    Torsdag 23/1

    10:56

    Lördagsstängt

    10

     

    Söndag 15/9

    20:34

    Framtidens USM

    13

     

    Torsdag 28/3
    Tisdag 22/1
    Torsdag 21/6
    Måndag 30/4

    22:15

    10mila 2018

    3

     

    Onsdag 25/4
    Fredag 23/3
    Måndag 12/3
     
     
     

    Logga in på Orienterare.nuStäng