Visa inloggningsformulär
Artiklar  

De stora sjölandskapen i Finland med hjälp av Mapant

Mapant gör finsk jättekarta

Igår visades Mapant för första gången publikt. En automatgenererad karta över hela Finland. Vi ställde ett par frågor till två av skaparna, Mats Troeng och Joakim Svensk.

Publicerad 2016-12-02 09:25 (Uppdaterad 2017-02-21 17:34)

 21 kommentarer

Tjänsten Mapant hade premiär igår torsdag. En webbtjänst som bygger på det öppna kartdata som finns att tillgå i Finland. 
Tjänsten är en gigantisk orienteringskarta i nio olika zoomnivåer där man kan zomma in till minsta lilla brant utanför Pieksämäki och zooma ut till att se nästan hela Finland över sin skärm.

Trion Jarkko Ryyppö, Joakim Svensk och Mats Troeng står bakom tjänsten. Jarkko är den som har gjort programvaran Karttapullautin som också är den del som gör själva jobbet för att tillverka kartorna. Sedan tillkommer det andra bitar som Mats och Joakim bidragit med, speciellt att slå ihop så mycket data och göra en tjänst av det.


Från Mapant, uppe i allra nordligaste Finland med markering för gränsen mot Norge

Till skillnad mot Sverige har Finland det mesta av allt geodata öppet vilket gav möjlighet att skapa denna karta. Det krävs dels laserscannat data men även data som finns tex i Fastighetskartan med hus, vägar, ortsnamn, sjökanter m.m.

Orienterare.nu ställde ett par frågor till Mats och Joakim.

Hur föddes idén och när?
- På väg hem från ett landslagsläger i Estland delade vi hytt mellan Tallinn och Stockholm. Man kan väl utan att överdriva säga att det finns ett visst intresse för kartor hos oss båda, och vi började spåna kring vad som skulle kunna vara möjligt att göra med tillgänglig data och ny teknologi.

- Joakim hade mycket erfarenhet av Karttapullautin och Mats hade idéer om hur själva datakörningen och automatiseringen skulle gå till. Jarkko Ryyppö, Karttapullautins upphovsman, förtjänar ett stort erkännande i det här sammanhanget. Utan hans programvara hade det här projektet aldrig kommit till ens på idéstadiet.

 
Vad har varit svårast under projektets gång?
- När vi först kom på idén om att göra en karta över ett helt land och började räkna på det kom vi snabbt fram till att det var närmast omöjligt att hantera den enorma mängden data.

- Lösningen var att dela upp arbetet på massor av datorer, och det innebar en hel del svårigheter att bygga ett system som håller ihop allt och bestämmer vilka datorer som ska göra vad och när, och som syr ihop resultatet.

- Eftersom allt har gjorts på hobbynivå tyckte vi det blev för dyrt att tanka ner och mellanlagra all laserdata innan datakörningen satte igång, och det gjorde automatiseringen mer komplex eftersom även nedladdningen behövde delas upp på många datorer.

Mapant Kökar
Bild från ön Kökar i Åland södra skärgård
 
Hur många datorer gick åt för att beräkna all data och vem stod för all beräkningskraft?
- Vi har använt alla datorer som vi haft tillgång till på olika sätt. Som mest var det uppåt hundra datorer igång samtidigt.
 
Kommer kartan att genereras om när nya data presenteras, tex om Finland scannar om vissa områden?
- Kanske, vi får se. Det är en del jobb att sparka igång genereringsprocessen från stillastående, så det beror på om vi är sugna att göra det där och då. 
 
När får vi se något liknande i Sverige?
- När Lantmäteriet gör laserskannad data tillgänglig för alla. Laserdata finns för hela Sverige och Lantmäteriet har uttryckt en vilja att släppa mer data fritt, så förhoppningsvis får vi se även svensk laserdata fritt i framtiden. Men frågan är i slutändan upp till regeringen av avgöra.


Mapant från området norr om Fiskars där VM gick 1966

 
Kan man tänka sig om det inte inskränker på rättigheter att föreningar som redan har köpt data kan dela med sig av detta för liknande karta för Sverige?
- Det blir antagligen för mycket för oss att administrera ett sånt upplägg, och det är inte säkert att licensen som föreningar köper ger tillåtelse att sprida data vidare på det sättet. Det är bättre att vänta på öppna data från Lantmäteriet och hoppas att det inte dröjer alltför länge.
 
Finns det möjlighet för andra att bidra till projektet?
- Inte i dagsläget. Vi har uppnått vårt mål. Om data tillgängliggörs för andra intressanta områden i andra länder kanske vi tar upp tråden igen, gör programvaran för automatisering och orkestrering av Karttapullautin lite mer strukturerad, och tar hjälp av andra.
 
Har ni hittat några guldkorn i Finland för att springa orientering på som inte tidigare varit karterade?
Mats:
-Orienteringsturism i Österbotten är nog ingen höjdare, så mycket kan jag säga… Myr och miltals med diken. Personligen är jag svag för tallhed, rullstensåsar, dödisgropar och annat kul som istiden skapat, och det finns det mycket av i östra och norra Finland.
 
Joakim:
-Sen finns det garanterat många fina områden som ingen har upptäckt än eftersom det skulle ta flera månader att gå igenom hela kartan i detalj.



Österbotten - inte Mats favorit Foto: Mapant

  
Jag ser del av framtidens automatgenererade kartor där man med maskininlärning kan jämföra laserscannat data mot det som ritats i kartprogram och därigenom kan mjukvara lära sig mer om hur kartan kan se ut.
Tror ni på någon sådan idé? Och vad har ni för framtidstänk kring automatgenererade kartor?

Mats: -I dagsläget kan man se en automatgenererad karta som ett mycket bra grundmaterial för att framställa en riktig orienteringskarta. Men tekniken kommer inte att kunna ersätta Kenneth Kaisajuntti & co än på många år. Jag har svårt att sia in i framtiden. Det finns potential för mycket spännande, men man kan konstatera att orientering är en rätt så perifer företeelse och det finns inga stora ekonomiska drivkrafter för att skynda på utvecklingen.
 
Joakim: - Jag tror att den kvalitet vi har på kartan nu är ungefär så bra det går att få med nuvarande data, men tekniken för laserskanning utvecklas hela tiden. Även om det inte finns ekonomi i att utveckla tekniken bara för att framställa orienteringskartor så finns det många andra användningsområden så vi kommer nog helt säkert få se fler och ännu bättre laserskanningar i framtiden, vilket möjliggör bättre automatiska kartor. Om maskininlärning kommer att användas för detta är svårt att säga, men spontant skulle jag nog säga att underlaget för "facit" (handritade kartor) har för ojämn kvalitet och innehåller för mycket "konstnärlig frihet" för att den metoden skulle ge bra resultat.


Mer om tjänsten finns att läsa hos Mapant. Man kan bland annat exportera ut valda markerade områden. Perfekt för träning och orienteringsturism i Finland.

Till tjänsten Mapant - http://www.mapant.fi/

Henrik Persson

hp@alternativet.nu

 

 

Skriv summan av nittionio plus sju i rutan

 
 

Kommentarer

Vetande 2022-02-22 15:41 #21
Här finns en klubb i behov av ett lån för sina ekonomiska svårigheter.
https://www.ifklidingo.se/
xx 2022-02-22 13:59 #20
Giovanna>> Så snällt av dig.
Giovanna 2022-02-22 12:30 #19
Hej alla. Jag är en person som hjälper människor ekonomiskt genom att ge dem pengalån för att förverkliga deras projekt. Så du företagare och individ som är i behov av ett lån för att förbättra ditt projekt eller du har ekonomiska svårigheter, jag erbjuder dig från 10 000 euro till 10 000 000 euro till alla personer som kan betala tillbaka mellan 5 och 25 år för återbetalningsperioden. Här är min kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
Giovanna 2022-02-22 12:30 #18

För alla i behov av ett lån på 10 000 euro till 10 000 000 euro, kontakta via mail eller whatsapp för mer information. Här är min kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
Giovanna 2022-02-22 12:29 #17
Hallå. Entreprenörer och privatpersoner, detta är en anbudsinfordran för att låna ut pengar till behövande. Kom och ansök om ett lån på 10 000 euro till 10 000 000 euro för att genomföra dina projekt. Kontakta mig så har du lösningen på dina pengarbekymmer. Här är min kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
Giovanna 2022-02-22 12:29 #16
Pengarlåneerbjudande från 10 000 euro till 10 000 000 euro till företag och personer i akut behov: Kontakt: belardigiovanna07@gmail.com / WhatsApp +33773132772
Norge på g 2020-05-25 16:02 #15
http://www.orientering.no/nyheter/genererer-o-kart-over-hele-landet
Anders Frick 2017-04-19 15:53 #14
Jag skrev en kompletterande artikel om saken och publicerade idag: https://www.forumoppnadata.se/blogg/genererar-orienteringskartor-per-automatik/
Jakob 2016-12-21 11:02 #13
Lantmäteriet tar emot synpunkter på hur föreningar skulle kunna använda avgifts fri geografisk information:

"I dag tar Lantmäteriet betalt för kartor och geografisk information men vi arbetar aktivt för att göra informationen avgiftsfri. Vårt mål är att Lantmäteriets information ska kunna användas fritt, inom allt fler områden och av nya användare.

Den här enkäten vänder sig till ideella föreningar. Hjälp oss att få mer kunskap om hur Lantmäteriets data kan användas genom att svara på några frågor, dels om din förening använder geografisk information i dag och dels vad ni skulle vilja göra med informationen om den skulle vara avgiftsfri.

Vill du vidareförmedla enkäten till en kollega eller en annan ideell förening? I så fall kan de besvara frågorna via den här länken: https://reply.surveygenerator.com/go.aspx?U=26009if3CQfn5N2oQQUvs"
PS 2016-12-13 09:07 #12
Inte för att jag bryr mig nämnvärt men det faktum att man delar på sprint- och "riktiga" VM öppnar ju för användande av sådana områden för dem som finner nöje i haramorientering.
Zerbembasqwibo 2016-12-12 23:23 #11
Sällan har Mats T fel, men kanske har det hänt nu!? Hans brasklapp är väl ordet "nog" så han klarar sig.

Har du mer tid att slå ihjäl kan ju denna andra superkarta rekommenderas: http://oomap.co.uk/global/#/new/oterrain_global/13/55.1585/25.1094/

Fast den är väl mer till för sprint på det där området...
PS 2016-12-12 23:03 #10
Du menar alltså att Mats T har fel när han skriver "Orienteringsturism i Österbotten är nog ingen höjdare" för efter vad jag förstått så ligger väl två av klippen i Norra österbottens landskap :-)
Zerbembasqwibo 2016-12-12 22:52 #9
PS> En liten orienteringsresa för diskret upplevelse i nedan nämnde terränglådor lockar?
PS 2016-12-12 22:38 #8
För min del spelar det inte så stor roll för jag har aldrig varit så speciellt svag för den typen av terräng. Jag vill ha mer svart som inte är människoframställt om jag får välja.

2018 ska förresten Jukola tydligen gå i denna terräng:
http://www.mapant.fi/?lat=61.0159180&lng=25.4213169&zoom=8&featureNames=true
Där gick det även 1987.
http://www.domarstigen.se/doma/show_map.php?user=palmis&map=1040
En person som sprungit där betydligt senare påstod att det var den svåraste terräng han sprungit i eftersom sikten var sämre än man kunde tro av kartan.
EriOL 2016-12-12 22:08 #7
PS>> Att dra gränsen för att rita brant vid 45 grader blir lite fel ibland...

Delar av ditt andra område verkar för övrigt vara nationalpark så vi ska nog inte hoppas på Jukola där.
PS 2016-12-12 16:43 #6
Strax intill ligger förresten ett område som väl för Mats T måste vara himlen omgiven av helvetet:
http://www.mapant.fi/?lat=64.5484220&lng=26.5011984&zoom=6&featureNames=true
PS 2016-12-12 16:22 #5
Måste säga att det här området kom lite oväntat från ingenstans ...
http://www.mapant.fi/?lat=64.7537007&lng=26.1931718&zoom=7&featureNames=true
Mariner 2016-12-05 21:35 #4
Plötsligt fick Finland helt färdiga fjäll-ol kartor i ett nafs. Häftigt!
OL 2016-12-03 13:20 #3
Äntligen! Har väntat på att det skulle ske. Dags för LM och vakna? Terrängkartans symboler och färger är föråldrade, även för allmänhetens användning tror jag.
gsb 2016-12-02 10:56 #2
@Kartnörd: +1
Kartnörd 2016-12-02 10:27 #1

Inlägget är anmält för granskning

Senaste artiklarna

Måndag 30/8
Onsdag 3/2
Tisdag 29/12
Lördag 26/12
Onsdag 23/12
Söndag 20/12
Torsdag 17/12
Måndag 14/12
Fredag 11/12
Torsdag 27/2
Måndag 27/1
Torsdag 23/1

10:56

Lördagsstängt

10

 

Söndag 15/9

20:34

Framtidens USM

13

 

Torsdag 28/3
Tisdag 22/1
Torsdag 21/6
Måndag 30/4

22:15

10mila 2018

3

 

Onsdag 25/4
Fredag 23/3
Måndag 12/3
 
 
 

Logga in på Orienterare.nuStäng